Οι θετικές οικονομικοπολιτικές εξελίξεις δεν έπεισαν τις αγορές

Συντονιστής: Agrafos

Άβαταρ μέλους
Agrafos
Γενικός Συντονιστής
Γενικός Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 2934
Εγγραφή: Δευ 13 Ιούλ 2009, 02:53
Τοποθεσία: Αθήνα
Γένος:
Επικοινωνία:

Οι θετικές οικονομικοπολιτικές εξελίξεις δεν έπεισαν τις αγορές

Δημοσίευση από Agrafos »

Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών την Πέμπτη, κάθε μία για διαφορετικούς λόγους, με τις εξελίξεις και από τις τρεις χώρες να είναι θετικές. Τα σπρεντ της Ιταλίας κατέγραψαν μεγάλη πτώση την Πέμπτη και αυτό έδωσε μία αίσθηση αποκλιμάκωσης της κρίσης αλλά στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων ήταν πολύ διαφορετικό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρενέβη αγοράζοντας ιταλικά ομόλογα και ξοδεύοντας όλη της τη δύναμη στο να εμποδίσει την εκτόξευση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας στο 8%, κάτι που θα έστελνε το μήνυμα στις αγορές ότι η πτώχευση της χώρας θα ήταν αναπόφευκτη.

Την ίδια ώρα που τα σπρεντ της Ιταλίας κατέγραφαν πτώση αυτά της Γαλλίας απογειώνονταν σε νέο ευρωπαϊκό ιστορικό υψηλό, με τα σπρεντ του Βελγίου και της Ισπανίας να ακολουθούν καταγράφοντας , επίσης, ανοδικά ρεκόρ.

Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα το ΧΑ εξέλαβε με διστακτικότητα την απόφαση για ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον κύριο Παπαδήμο, με το ΓΔ να κλείνει με μικρές απώλειες ενώ και στην Ευρώπη δεν υπήρξε κάποια εντυπωσιακή αντίδραση στην ανακοίνωση του τέλους στο πολιτικό θρίλερ που ζούσε η χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ενδιαφέρον είναι πως τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις την Πέμπτη, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τις δυνατότητες της νέας κυβέρνησης να ανατρέψει την αρνητική δυναμική της ελληνικής οικονομίας και να αποτρέψει περισσότερα προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στις ΗΠΑ, οι αγορές κατέγραφαν μέτρια κέρδη μέχρι αργά το βράδυ στον απόηχο της διατήρησης της άριστης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τη Γαλλία, γεγονός που εκλήφθηκε ως θετική έκπληξη δεδομένου ότι νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει έντονες φήμες για πιθανή υποβάθμιση.
Ποτέ μην ρωτάς... την ηλικρινή άποψη ενός ενημερωμένου!!!!

Επιστροφή στο “Οικονομία”